içinde

WordPress Site Hızlandırma Teknikleri 2021

WordPress Site Hızlandırma Teknikleri 2021

WordPress site hızlandırma teknikleri ile ilgili internet ortamında birçok içerik bulablirsiniz. Ancak bu kadar farklısını hiçbir yerde bulamayacaksınız. Çünkü sizlere wordpress site hızlandırma teknikleri adı altında sunulan hemen hemen tüm içerikler wordpress ile ilgili birtakım eklentilerin tanıtımını yapmaktan öteye gitmiyor. Kimisi cache eklentilerinin listesini yaparken bu eklentileri birbiriyle kıyaslarken kimisi temayı önplana çıkarıyor.

Tabi ki bahsedilen bu içerikler ya da eklentiler wordpress site hızınıza bir miktar katkı sağlayacaktır. ancak asıl düşmanın bu eklentiler olabileceğini hiç düşündünüz mü ? Birkaç yıllık acı tecrübe sonunda aslında wordpress site hızlandırmanın 3 basit yöntemde olduğunu anlamış bulunmaktayım. Gelin hep birlikte bu yöntemlere bakıp Pagespeed Insights ve Gtmetrix gibi popüler test araçlarından aldığım sonuçları görelim :

WordPress Site Hızlandırma Teknikleri # 1. Aşama (Hızlı Bir Tema Seçimi)

TEMA : Bir sitenin hızlı olmasını sağlayacak ilk şey kod yani yazılımdır. Öncelikle bunu kabul etmek gerekiyor. Pagespeed Insights ya da diğer test araçlarını analiz ettiğinizde başta css. ve js. olmak üzere birçok kodu ertelememizi ya da kaldırmamızı istediğini görebilirsiniz. Yazılımı tamamlanmış bir temada bu kodları (css-js) kaldırmaya çalışmak temanın çalışması ile ilgili birçok sorunu ortaya çıkardığına şahit olmuşsunuzdur. Yaklaşık bir yıl boyunca kullandığım JNEWS ve bir o kadar daha kullandığım NEWSPAPER temalarında bu kodları kaldırma işleminin acı sonuçlarını çektim.

Peki biz bu kodları kaldırmakla uğraşmak yerine olabildiğince sade yazılmış bir tema bulmayı denesek daha sağlıklı olmaz mı ? Tabi ki evet ! Hızlı temalar ile ilgili birçok içerik okumuş olabilirsiniz ancak tecrübe ile sabit BİMBER temanın hız ve işlevsellik konusunda üstüne bir tema tanımıyorum ! Bazı temalar vardır evet hızlıdır çünkü işlevsel olarak bir a4 kağıdından farkı yoktur ! Ancak BİMBER teması gerek css gerek js. kodları bakımından oldukça seo dostu olarak yazılmıştır.

Tüm bu sebeplerden yapacağımız ilk iş sitemizin amacına uygun hızlı bir tema seçmek.

WordPress Site Hızlandırma Teknikleri # 2. Aşama (Eklenti Siliyoruz)

Evet yanlış duymadınız wordpress sitemizi hızlandırmak için eklenti aramıyoruz tam tersi eklenti siliyoruz. Birkaç basit kodla yapabileceğiniz o kadar şey varken bu kodları eklemek yerine eklenti yüklememiz sitenizi tahmin edemeyeceğiniz kadar hantallaştıracaktır.

Örneğin gizlilik ya da çerez politikası için kullanılan eklentiler belki de en saçma eklentilerdir. Öncelikle bunları kaldırıyoruz. Sitenizi hızlandırmak için kullandığınız Autoptimize ya da buna benzer eklentilerin hızlandırmaktan çok siteyi yavaşlattığına bizzat şahit oldum bu tarz eklentileri kaldırıyoruz.

WordPress’in webp başta olmak üzere svg gibi resim uzantılarını desteklemediği herkesin malumu ama sizce gerçekten desteklemiyor mu ? WordPress’te yer alan ufacık bir açık sayesinde hiçbir eklentiye gerek kalmadan bu formatları yükleyebileceğinizi biliyor musunuz ?

Eğer elimizde webp formatında bir görsel varsa bunu editör kısmında yer alan ortam ekleme butonundan yüklemek yerine başlangıç ekranına giderek orada yer alan Ortam > Kütüphane kısmına gidiyoruz. Yüklendiğine şahit olacaksınız. Bir eklentiye daha böylece veda ederek site hızımıza bir parça daha katkıda bulunuyoruz. Konu ile ilgili ayrıntılı içerik için tıklayınız.

Bu alana gelerek webp ve svg formatındaki resimleri kolaylıkla yükleyebilirsiniz. Hiçbir eklentiye gerek duymadan !

Eklenti konusuna uzun uzadıya değinmek isterim ancak yazıyı gereksiz uzatmamak adına burada bitirmek istiyorum. Söyleyeceğim tek şey silebildiğiniz kadar eklenti silin ve bu eklentlierin görevini yapacak basit kodlar arayın. JNEWS teması kullanırken temanın sunduğu 20’den fazla eklentiyi de yüklemeye bir bakıma mecbur bırakılıyordum. İşte bu 20 eklenti bugün 9 eklentiye düşmüş durumda ki hız inanılmaz bir boyuta ulaşıyor emin olabilirsiniz !

WordPress Site Hızlandırma Teknikleri # 3. Aşama (LT CACHE + QUİC.CLOUD)

WordPress sitemi hızlandırmak için uyguladığım son teknik ise Litespeed cache ve bununla eş zamanlı çalışan quic.cloud CDN hizmeti !

Ücretsiz CDN deyince wordpress site sahiplerinin aklına gelen ilk şey Cloudflare ! Ancak Cloudflare’in kendini satma tasasından başka bir esprisini ben görmedim !

quic.cloud ise ülkemizde pek bilinmeyen ve gerçekten Litespeed ile birleşince siteyi uçuran ücretsiz bir CDN sistemi. LT CACHE ile diyorum çünkü quic.cloud’un yapımcıları bizzat Litespeed firması. Ayarlarını yapmak çetrefilli bir iş olsa da denemeye değer. Dünyanın birçok noktasından sitenize DNS desteği verdiğini göreceksiniz.

Tüm bu işlemleri yaptığınızda sitenizin hiç de fena olmayan aşağıdaki sonuçlara ulaşacağını göreceksiniz.

Mobil Hız Skoru – pagespeed insights

Desktop Hız Skoru – pagespeed insights

Gtmetrix Hız Skoru

Bildiri

Ne düşünüyorsun?

Kamusi Fransevi Şemseddin Sami pdf – Orijinal Nüsha

Cahit Külebi Dost Şiiri