içinde

Sorbonne’da Türk Bayrağını Dalgalandıran Adam : Nurettin Topçu

Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli fikir adamlarından biri : Nurettin TOPÇU !

Türkiye’nin birçok aydınında olduğu gibi onun kıymeti de ancak öldükten sonra anlaşılabilmiştir. Yaşadığı dönemde kıymeti bilinmediği için beyin göçü diye tabir edilen şekilde o da yurt dışına giden aydınlardan olmuştur.

Nurettin Topçu Hayatı

1909

çocukluk yılları

1909 yılında dünyaya gelen Nurettin Topçu, aslen Erzurumludur. Dedesinin Erzurum’un Rus işgaline uğradığı dönemde, Osmanlı ordusunda başarılı bir topçu olduğu için “Topçuzadeler” olarak adlandırılmışlardır. Babasının İstanbul’a göç etmesiyle birlikte aile için İstanbul yılları başlamış ve Nurettin Topçu’da burada dünyaya gelmiştir.

1922

1922 yılında Büyük Reşit Paşa Numune Mektebini bitirdi. Türkçe öğretmeni Nafiz Bey’in Mehmet Akif şiirlerini öğrencilerine ezberletmesiyle Topçu’nun Akif aşkı da başlamış oldu. Mehmet Akif, Nurullah Topçu’nun ilerleyen süreçteki fikri yapısının oluşmasındaki ilk kilometre taşı olacaktır.

Orta okul yıllarını Vefa İdadisinde geçiren Topçu 1928 yılında İstanbul Erkek Lisesinden mezun olur. Bu yıllarda felsefeye ilgi duymaya başlayan Topçu, artık her şeyi sorgulayan bir gençtir.

1928

İstanbul Lisesini bitirdiği ve Fransa’ya gittiği yıldır. Burada Aix Lisesinde öğrenimine devam etti. Hareket felsefesinin kurucusu Maurice Blondel’i bu yıllarda tanıdı.

1930 – 1933

strasburg universitesi
Strasburg Üniversitesi

Aix Lisesinden mezun olduktan sonra Strasburg Üniversitesinde felsefe üzerine eğitim gördü.Burada rûhiyat ve bedîiyat, umumî felsefe ve mantık, muasır sanat tarihi, içtimaiyat ve ahlâk, ilkçağ sanat ve arkeolojisi alanlarında sertifikalar alarak mezun oldu.

1934

Sorbonne Üniversitesi Temsili Türk Bayrağı

Sorbonne Üniversitesinde Felsefe doktorası tamamladığı ve aynı zamanda uzunca bir süre ayrı kaldığı İstanbul’a geri döndüğü yıldır.

Sorbonne’da Türk Bayrağını Dalgalandırması

Sorbonne Üniversitesinde “Conformisme et révolte” adıyla yazmış olduğu doktora tezi her kesim tarafından çok beğenildi. Türkçeye de “İsyan Ahlakı” adıyla çevrilen doktora tezi aynı ad ile Paris’te kitaplaştırıldı.

Başarılı çalışması dolayısıyla üniversite yönetimi tarafından altın saat,Amerika ve Kuzey Amerika seyahati gibi hak kazanan Nurettin Topçu, bu ödüllerin hepsini reddederek herkesi şaşırttı. Onun istediği tek bir şey vardı : Üniversitenin giriş ve çıkışında 24 saat boyunca Türk bayrağının dalgalanması !..

Üniversite yönetimi tarafından kabul gören bu istek sonucu üniversitenin giriş ve çıkışında 24 saat boyunca Türk bayrağının dalgalanmasını sağlayarak Türk devletine ve milletine olan vefasını göstermiştir.

Aynı yıl İstanbul’a dönen Topçu, Filozof Hengri Bergson üzerine hazırladığı doçentlik tezini İstanbul Üniversitesinde tamamladı.

Türkiye’de Galatasaray Lisesi başta olmak üzere farklı liselerde öğretmenlik görevini yürüttü. İmam hatiplerin kuruluşuna öncülük etti.

1939

Vefatına kadar sürecek olan ve düşüncelerini yayınladığı Hareket Dergisi‘ni çıkarmaya başladı.

1974

Öğrencilik de yaptığı İstanbul Erkek Lisesinden öğretmen olarak emekliye ayrıldı.

1975

Nurettin Topçu, fikirlerinin oluşmasında öncü olan Akif’in fotoğrafı ile

10 Temmuz 1975 yılında İstanbul’da vefat etti. 2019 yılı 10 Temmuz’da Nurettin Topçu vefatının 44. yılı münasebetiyle rahmetle anıldı.

 

 

Bildiri

Ne düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

2019 YKS Sonuçları Açıklandı

Ahmet Hamdi Tanpınar – Ne İçindeyim Zamanın