içinde , ,

MARİE CURİE BİLİMSEL ÇALIŞMALARI

MARİE CURİE KİMDİR ?

1867 yılında Polonya’nın Varşova şehrinde doğmuştur. Üç kız kardeşten biri olan Curie, kardeşlerinden birini ve annesini küçük yaşta verem nedeniyle katbetmiştir.

Sadece diğer kardeşi Bronya ile hayatta kalma mücadelesi veren Curie için tek kurtuluş imkanı üniversite eğitimidir. Ancak o yılların Polonya’sında üniversite eğitimi almak için yurt dışına çıkılması gerekmektedir. Bronya ve Curie tüm imkanlarını seferber ederek para biriktirir.

Sorbonne Üniversitesi’ni kazanan Bronya, burada tıp eğitimi alır ve doktor olarak hayata atılır. Meslek hayatına başladıktan sonra kardeşi Curie’ye eğitimi için yardım eder. Öğretmenlik hayali ile yaşayan Curie, üniversite eğitimi için Paris’e gider ve burada Fizik eğitimi alır. Daha sonrasında ise ilgisinden dolayı Matematik eğitimi alarak iki lisans bölümünü bitirir.

BİLİMSEL ÇALIŞMALARI

1894 yılında Pierre Curie ile tanışmasının ardından bilimsel anlamdaki birliktelikleri evlilik ile sonuçlandı ve böylece Marie Curie eşinin soyadını aldı. 1897’de ilk kızı Irene doğana kadar çalışmalarını aralıksız sürdüren bilim insanı, kızının doğumdan sonra kısa bir süreliğine çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı. 1898 yılında ise ışın üzerine yapmış olduğu çalışmalara hız verdi ve ona bu çalışmalar esnasında eşi de yardım etmeye başladı. Aynı sene Temmuz ayında ise Uranyumun radyoaktif bozunması sonrasında ortaya çıkan Polonyum elementini bulduklarını duyurdular. Elemente Polonyum adının verilmesinin sebebi ise Marie Curie’nin vatanının Polonya olmasıydı.

NOBEL ALAN İLK KADIN

1904 yılında doktorasını veren Marie Curie, Fransa’da gelişmiş bilim alanı içerisinde doktora unvanı alan ilk kadın olarak tarihe geçti. Aynı zamanda radyoaktivite konusunda yapmış olduğu çalışmalardan ötürü de eşi ve Becquerel ile birlikte Nobel Fizik Ödülü’nü paylaşarak tarihte bu ödülü alan ilk kadın oldu. 1904 yılında kızlar okulunda fizik öğretmenliği yaparken ikinci kızı Eve dünyaya geldi. Bu esnada Marie ve Pierre, radyasyondan ötürü rahatsızlanmaya başladılar. 1906 yılının Nisan ayında Pierre’e at arabası çarptı ve hayatını kaybetti.

Bu aşamada ise Marie Curie kocasının Sorbonne’daki görevini sürdürmeye devam etti ve 1908 yılında burada ilk kadın profesör oldu. 1911 yılında Polonyum ve Radyumun keşfinden ötürü Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülmesinin ardından kişisel pek çok saldırıya uğradı.

Polonium – Peridyodik Cetvelde Po işareti ile gösterilir.

Özel hayatı ile alakalı yaşamış olduğu sıkıntılar onun depresyona girmesine neden oldu. 1914 yılında Paris Üniversitesi’nde Radyum Enstitüsü’nün kurulmasının ardından buranın ilk müdürü oldu. 1. Dünya Savaşı esnasında taşınabilir röntgen cihazını yaptı ve kızı Irene ile birlikte genç kızlara X ışını teknolojisine öğretmeye başladı. 1934 yılında kan kanserinden öldüğü zaman hastalığı aşırı dozlarda maruz kalmış olduğu radyasyona bağlandı ve bundan dolayı da ona bilim için ölen kadın denildi.

Bu konuda yapmış olduğu çalışmalar ve Marie Curie buluşları ile birlikte radyoaktivite birimine Curie denilmektedir. Öldükten sonra Sceaux’da bulunan aile mezarlığına gömülse de daha sonrasında onun ve eşinin mezarı Fransa’da bulunan ulusal anıt mezarı Pantheon’a taşındı.

Marie Curie başarılı çalışmaları sonrasında ülkede bu şerefe layık görülmüş olan ilk kadın olarak da bilinmektedir. Bilim insanın hayatta iken kullanmış olduğu not defterleri öylesine büyük radyasyona bağlı kalması sonrasında yalnızca özel kurşun kaplı bölmelerde saklanmakta ve ancak radyoaktif koruma altına incelene bilmektedir.

MARİE CURİE DEFTERİ

Marie Curie’nin ölümünden itibaren yıllar geçmesine rağmen çalışmalarını not ettiği defterin hala radyasyon yaymaya devam ettiği defterin bulunduğu müze yetkililerince açıklandı. Defter müzeye ilk getirildiğinde temizleme çalışmaları yapılmış ve herhangi bir tehlikenin kalmadığı tamamen temizlendiği iddia edildiyse de günümüzde müzede sergilenen defterin radyasyonu içerisinde barındırdığı ortaya çıktı.

Tüm bunları göz önünde bulundurunca Marie Curie’nin bilimsel çalışmalarını ne denli güçlüklerle yaptığını anlamak kolaylaşır.

Bildiri

Ne düşünüyorsun?

2 Yorum

Yorum Bırakın

Bir yanıt yazın

NAZIM HİKMET TAHİR İLE ZÜHRE ŞİİRİNİN TAHLİLİ

BAKİ KANUNİ MERSİYESİ