içinde

Engelsiz Filmler Festivali 7. Kez Sinemaseverlerle Buluşuyor.

https://munseat.com/wp-content/uploads/2019/10/eff.jpg

Yedinci yılında festival 7-9 Ekim tarihlerinde İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi sinema salonunda, 11-13 Ekim tarihleri arasında Eskişehir Yunus Emre Kültür Merkezinde, 16-20 Ekim tarihlerinde ise Ankara’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe-Institut Ankara’da sinemaseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Her alanda olduğu gibi kültürel alanda da engellerin kaldırılması gerektiğini düşüncesinden yola çıkan festivalde Türk ve Dünya sinemasının en sevilen örnekleri sinemaseverlerle buluşuyor.

Kültür alanındaki engelleri kaldıran festival ile tüm bireyler birlikte sinema izleme imkanına kavuşmuş oluyor.

Festivalin bu yılki programında 48 film yer alıyor. Engelsiz Filmler Festivali’nin programında yer alan tüm filmler göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar içinse işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile gösteriliyor.

Ayrıksı Otu

Engeli olduğu için ötelenmiş, kendini izole etmiş ya da bir mücadele veren karakterlerin ön planda olduğu “Ayrıksı Otu” seçkisinde aralarında Türkiye yapımının da yer aldığı 9 film yer alıyor:

Yönetmen Gus Van Sant’ın Merak Etme, Fazla Uzaklaşamaz Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot, Eibe Maleen Krebs’in Zihnimin Ötesindeki Dünya The World Beyond My Head, Jon Frickey’in Kedi Günler Cat Days, Nathan Mewett ve Curtis Taylor’ın Yulubidyi – Sonuna Kadar Yulubidyi – Until the End, Bali Engel ve Matthieu Landour’un Şok Terapisi Shock Therapy, Peter Ghesquiere’in Ters Yüz Downside Up, Osman Yazıcı’nın İki Elin Arasında In Between Two Lines, Ana Chubinidze’nin Cep Adam The Pocket Man ve Pavel Gumennikov’un Yürü Be Just! Just, Go! adlı filmleri.

Kim Demiş?

Farklı engel gruplarından karakterlerin sanat aracılığıyla kendilerini özgürleştirmelerini anlatan filmlerin yer aldığı “Kim Demiş?” seçkisi:

Yönetmen Kim Saltarski’den Anti-Dev Andre Andre The Anti-Giant, Valentin Riedl ve Frédéric Schuld’un Carlotta’nın Yüzü Carlotta’s Face, Karina Vilenkina’nın Karıncalarım İçin Elmas Diamonds For My Ants, Bibi Fadlalla’nın Kendis, Krista Weltner’in Kısmi Telafi Partially Compensated ve Dragana Njegic’in Salonları Aşmak Breaking Ballroom filmleri.

Rehber Köpekler

Seçki, özel olarak eğitilen akıllı dostlarımızın hayatlarımızı nasıl kolaylaştırdığını ve onlarla kurduğumuz özel ilişkiyi anlatan filmlerden oluşuyor:

Yönetmen Heddy Honigmann’ın Badi Buddy, Bruno Simões’in Pip, Bill Plympton’un Rehber Köpek Guide Dog, Annelies Kruk’ın Scott ve Julia Scott & Julia, Don Hardy ve Dana Nachman’ın Yavru Seçimi Pick Of The Litter adlı filmleri.

Festivalin İstanbul ayağında seçkide yer alan filmlerden birinin gösteriminden sonra, Rehber Köpekler Derneği’nin katılımıyla rehber köpeklerin hayatımızdaki önemi üzerine bir söyleşi düzenlenecek.

Bizim İçin, Bizsiz Asla!

Erişilebilirlik konusunda verilen mücadeleleri anlatan filmlerin yer aldığı “Bizim İçin, Bizsiz Asla!” seçkisi:

Yönetmen Genevieve Clay-Smith’in Dalgaları Geri Almak Taking Back The Waves filmi ile Violeta Ayala ve Daniel Fallshaw’in Mücadele The Fight adlı filmleri.

“Bizim İçin, Bizsiz Asla!” bölümündeki filmlerin gösteriminden sonra erişilebilirlik konusunda Türkiye’de mücadele veren engelli aktivistler ile kısa bir söyleşi de gerçekleşecek.

Dünyadan

Dünya sinemasının son dönemde öne çıkan yapımlarının yer aldığı “Dünyadan” adlı seçki:

2018 Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen Pawel Pawlikowski’nin Soğuk Savaş Cold War filmi, Michael Pearce’in 2019 Bafta Ödülleri’nde Öne Çıkan İlk Film ödülüne layık görülen Canavar Beast filmi ve Ali Abbasi’nin 2018 Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış ödülüne layık görülen Sınır Border filmi.

Çocuklar İçin

Gelecek neslin esin kaynağı olan çocukların hayal güçlerini besleyecek “Çocuklar İçin” seçkisi:

Yönetmen Mamoru Hosoda’nın Oscar Adayı filmi Küçük Kardeşim Mirai Mirai no Mirai, Vincent Kesteloot ve Ben Stassen’ın yönettiği Corgi: Kraliyet Afacanları The Queen’s Corgi ve Danimarkalı yönetmen Karsten Kiilerich’ın yönettiği Uçan Halı ve Kayıp Elmas Up and Away adlı filmler.

Uzun Lafın Kısası

Kısa film severler için son dönem Türkiye sinemasının nitelikli filmlerinden derlenen “Uzun Lafın Kısası” seçkisi:

Yönetmen Senem Bay’ın Amca The Geezer, Ezgi Temel’in Bebek Evi Dollhouse, Özgür Cem Aksoy’un Giderayak Parting Shot, Deniz Telek’in Gümüş The Gentle Sadness of Things, Simay Çalışkan ve Nergis Karadağ’ın Homur Homur Muttering,  Yiğit Hepsey’in Kuyruk The Tail, Murat Çetinkaya’nın Sonsuz Ad Infinitum ve Can Erkan ve Salih Toprak’ın Vadi The Valley filmi olmak üzere 8 kısa film.

Otizm Dostu Gösterim

Otizmli çocuk ve gençlerin rahat bir şekilde film izleyebilmelerine imkân sağlayan “Otizm Dostu Gösterim”de Japon animasyonunun başarılı yönetmeni Mamoru Hosoda’nın Küçük Kardeşim Mirai adlı filmi gösterilecek.

Film, loş bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak gösterilirken, seyirciler gösterim sırasında salonda yiyecek ve içecek bulundurabilecek ve diledikleri gibi hareket edebilecekler.

Be In! Kısa Film Seçkisi

Avrupa’da faaliyet gösteren 6 film festivali tarafından, sinemaya erişimin yaygınlaşması amacıyla kurulan Be In! Erişilebilir Festivaller Ağı’nın hazırladığı “Be In! Kısa Film Seçkisi”:

Yönetmen Benjamin Barthélémy’nin Aydaki Fil An Elephant on the Moon, Ray Jacobs’ın Dinlenmek İçin Güvenli Bir Yer A Safe Place To Rest, Mert Tugen’in Kanatları Olmayan Kuş The Bird Has No Wings, Joel Simon’un Makropolis Macropolis, Carlos De Antonio’nun Korku Miedo ve Kai Stänicke’nin Soğuk Yıldız Coldstar adlı kısa filmler.

5 Ulusal Uzun Film Engelsiz Yarışma’da

Son dönemlerde ulusal ve uluslararası birçok festivalde ses getiren yapımların yer aldığı Engelsiz Yarışma’da bu yıl; Mahmut Fazıl Coşkun’un Anons, Banu Sıvacı’nın Güvercin, Ali Vatansever’in Saf, Guillaume Giovanetti ve Çağla Zencirci’nin Sibel ve Emre Yeksan’ın Yuva filmleri yer alıyor.

Engelsiz Yarışma’nın bu yılki jürisinde ise sanat yönetmeni Natali Yeres, yapımcı Yonca Ertürk ve sinema yazarı Burak Göral bulunuyor.

kaynak

Bildiri

Ne düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

Dede Korkut’un Hikayelerdeki Rolü

Hollanda’nın Adı Değişti !