içinde ,

Ateş Böceği Haritası

#KARANLIĞIAYDINLAT hashtagi ile bir kampanya başlattı. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN WOMEN) atesbocekleri.info adındaki internet sitesinde oluşturulan interaktif bir harita üzerinden kadınların kendilerini güvende hissetmedikleri alanları ‘ateş böceği’ simgesi ile işaretlemelerini istedi.

Böylece işaretlerin yoğunlaştığı alanlarda yer alan yerel birimleri haberdar ederek kadınların bu bölgelerde kendilerini güvende hissetmeleri için önlem almalarını planlayan platform kampanya süresini 16 gün olarak belirledi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde başlayan aktivite 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar sürecek. Kampanyanın bitmesine günler kala ise ateş böceği haritasında aslında herkesin tahmin ettiği bölgeler daha çok işaretlendi.

Türkiye’nin neredeyse tüm yerleşim birimlerinde işaretlenen bölgeler dikkati çekerken İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde ateş böceği haritasının ateş böcekleri ile aydınlatılmadığı nokta kalmadı. Bu da kadınların özellikle büyük şehirlerde kendilerini oldukça güvensiz hissettiklerini ortaya koydu.

Yayınlanan Bildiri de Şu İfadelere Yer Verildi :

25 Kasım – 10 Aralık

Yaşadığın kentte kendini güvende hissediyor musun?
Sokakta yürürken seni tedirgin eden şeyler oluyor mu? Sözlü tacizle karşılaşıyor musun? Yanından geçerken omzuna çarpan, aracınla giderken trafikte seni sıkıştıran oluyor mu?
Toplu taşımaya binerken kalabalık olmasına dikkat ediyor musun ya da toplu taşımada yalnız kalmaktan kaçınıyor musun?
Yürüdüğün sokaklarda yeterli aydınlatma var mı? Yanmayan sokak lambaları, yolunu değiştirmene neden oluyor mu? Zaman zaman bir çukura denk gelip düşme tehlikesi geçiriyor musun? Kaldırımın yüksekliği yüzünden asfaltın kenarından yürümek zorunda kaldığın oluyor mu?

Cevabın Evet ise, sen de kamusal alanda (sokakta, iş yerinde, eğlence yerlerinde) şiddete maruz bırakılıyorsun.

Kamusal alandaki şiddetten en çok kadınlar ve kız çocukları etkileniyor; sokakta yürürken, alışveriş yaparken ve toplu taşımayı kullanırken güvende hissetmiyorlar.

Şiddetten arındırılmış bir hayat, kadınlar ve kız çocuklarının güçlenmesi ve eşit bireyler olarak toplumsal hayat içerisinde yer almalarının ön koşullarındandır.

Neden #Ateşböcekleri?

Ateş böcekleri birbirlerini korumak, gecenin karanlığında birbirlerini kollamak için bir yanıp bir sönen ışıklarıyla sessiz bir iletişim içindeler. Uzaktan bir yangın yerini anımsatan bu bol ışıklı iletişim onların hayatta kalmasını sağlıyor. Her bir ışık güveni simgeliyor. Bu kusursuz iletişim, şiddet gören kadınlar için neden bir çözüm olmasın? Siz de bir yerlerde kendinizi güvensiz hissediyorsanız oraya bir ateş böceği bırakın, karanlığı aydınlatın.

BM Kadın Birimi, dayanışmanın sembolü ateş böceklerinden ilham alarak kamusal alanda şiddete dikkat çekiyor ve herkesi birer ateş böceği yakmaya çağırıyor. Ateş böcekleri yaşadığımız kentlerde güvende hissetmediğimiz yerleri aydınlatacak.

BM Kadın Birimi, interaktif haritada işaretlenen güvensiz noktalara ilişkin bilgiyi ilgili yerel yönetimler ile paylaşarak güvenli kentlere katkı sağlamayı hedefliyor.

16 günlük aktivizm nedir?

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününden başlayarak 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar süren “16 Günlük Aktivizm”, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğinin yürüttüğü küresel bir kampanyadır.

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması konusunda farkındalık yaratmayı hedefleyen kampanya, umudun ve ışığın rengi turuncudan ilham alıyor. Kampanya, özel sektörü, kamu kurum ve kuruluşlarını, yerel yönetimleri, sivil toplum örgütlerini, “Dünyayı Turuncuya Boya” sloganıyla kadınlara yönelik şiddete dikkat çekmeye çağırıyor. 16 gün boyunca binalar, parklar ve ikonik yapılar turuncu renkle aydınlanıyor.

Bir insan hakları ihlali olan kadına yönelik şiddete son vermek için 16 Günlük Aktivizm kampanyası süresince Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye’de kadınlara yönelik şiddete #Ateşböcekleri ile dikkat çekiyor ve güvenli kentler için #karanlığıaydınlat diyor.

Kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddet nedir?

•   Çok biçimlidir; fiziksel, cinsel, psikolojik ve/veya ekonomik açıdan zarar veren veya verebilecek olan eylemlerdir.  Zarar verecek eylemlerde bulunma tehdidi de şiddettir.
•   İnsan hakları ihlalidir; kadın ve kız çocuklarını hak ve özgürlüklerinden yoksun bırakır.
•   Ayrımcılıktır; kadın ve kız çocuklarının haklara ve hizmetlere erkeklerle eşit biçimde erişimlerini engeller.
•   Yaygındır; hem kamusal alanda hem özel alanda meydana gelir, aile ya da ev içi ile sınırlı değildir.

Bildiri

Ne düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

Aşkımız Eski Bir Roman – Ahmet Ümit

Wilhelm Reich – Dinle Küçük Adam