Ahmet Mithat Efendi’nin Don Kişot adlı eserden etkilenerek yazdığını söylediği romanıdır. Çengi bu nedenle edebiyatımızda önemli bir noktadadır.
Kahramanlar
Sünbül : Romanın baş kahramanıdır. Çengilik yapar ve kocasını aldatarak kaçar.
Daniş Çelebi : Çocukken dinlediği hikaye ve masalların etkisinden bir türlü çıkamayan, hayal aleminde yaşayan bir tiptir. Sünbül’ün bir peri olduğuna inanmaktadır.
Özet
Saliha Molla’nın anlattığı cin ve peri gibi soyut varlıkların yer aldığı hikayelerle büyüyen Daniş Çelebi, bu hikayelerin etkisinden bir türlü çıkamaz. Gerçek hayatta da metafizik ortamın etkisiyle hayatını geçirir. Nafiz Efendi’nin konağında çalışan Sünbül ile tanışmasıyla birlikte ona aşık olur ve artık Sünbül’ü bir peri olarak görmektedir.
Bir türlü Sünbül’ün peri olmadığına inanmayan Daniş Çelebi, onun aşkı ile yanarken bu duruma dayanamayan annesi Saliha Molla, Nafiz Efendi’den Sünbül’ü satın alır ve Daniş Çelebi ile Sünbül evlenirler. Ancak Sünbül, Daniş Çelebi’yi sevmemektedir. Bir süre sonra Cemal adında oğulları olur.
Saliha Molla’nın ölümüyle birlikte Daniş Çelebi’ye zaten sevgi duymayan Sünbül, bulduğu rahat ortamdan dolayı onu başka erkeklerle aldatmaya başlar. Bu durumu fark eden Arap Kalfa, Daniş Çelebi’nin kendine gelmesi için sürekli onu uyarır. Daniş Çelebi’ye Sünbül’ün bir peri olmadığını sürekli kendisini aldattığını anlatır ve sonunda bu duruma Daniş Çelebi’yi inandırır. Sünbül’e karşı büyük bir kin duyan Daniş Çelebi onu öldürmeye karar verir. Ancak yanlışlıkla Arap Kalfa’yı öldürür. Öldürüleceğini anlayan Sünbül ise evden kaçar. Sünbül’ün kaçışıyla iyice deliren Daniş Çelebi, bu acıya dayanamayarak ölür.
Dikkat : Tanzimat dönemi romanlarının hemen hepsinde baba yoktur. Baba varsa da ya hasta ya da yatalaktır. Bu durum dikkatle irdelenmesi gereken bir konudur. Tanzimat romanlarında babasızlık ile ilgili yazı için tıklayınız.